Składniki
odżywcze są to substancje pochodzące z żywności, wykorzystywane przez
zwierzę jako źródło energii, niezbędne do wzrostu i rozwoju. Zwierzęta
domowe powinny być w stanie uzyskać wszystkie niezbędne składniki
odżywcze z wysokiej jakości komercyjnych karm. Istnieją oczywiście
przypadki indywidualnych
potrzeb żywieniowych związanych z pewnymi chorobami lub niedoborami
składników odżywczych kiedy zwierzak potrzebuje specjalnej diety. Należy
wtedy uzyskać instrukcji od lekarza weterynarii. Jeśli chcieliby
Państwo dowiedzieć się o tym, co organizm zwierzaka potrzebuje i
dlaczego , oto sześć zasadniczych klas i podstawowych składników
odżywczych dla zdrowego stylu życia :
1.Woda
jest najważniejszym składnikiem odżywczym. Niezbędna do życia, woda
stanowi około 60 do 70 procent masy ciała dorosłego zwierzęcia. Chociaż
jedzenie może pomóc w zapotrzebowaniu zwierzaka na wodę (sucha karma
zawiera do 10 procent wody,
podczas gdy karma z puszek nawet do 78 procent), zwierzęta muszą mieć
dostęp do świeżej i czystej wody przez cały czas. Niedobór wody może
mieć poważne konsekwencje dla zwierząt domowych: 10-procentowy spadek
wody w organizmie może spowodować poważne choroby, podczas gdy 15
procent strat może doprowadzić do śmierci.
2.Białka
są podstawowym budulcem dla komórek, tkanek, narządów, enzymów,
hormonów i przeciwciał oraz są niezbędne dla wzrostu, reprodukcji i
regeneracji komórek . Białka mogą być uzyskane z licznych źródeł.
Podstawowym składnikiem białka zwierzęcego, takiego jak kurczak ,
jagnięcina, indyk,
wołowina, ryby i jajka są aminokwasy, niezbędne dla organizmu psa.
(Uwaga : nie podajcie pupilowi surowych jaj! Surowe białka jaj zawierają
awidynę, anty-witaminę , która zaburza metabolizm tłuszczów, glukozy,
aminokwasów i energii). Białka są także w warzywach, zbożach, orzechach i
soi, ale są one uważane za białka niepełnowartościowe (niedoborowe).
Aminokwasy
są elementami składowymi białek i są dzielą się na aminokwasy
endogenne, półegzogenne i egzogenne, które muszą być pupilowi
dostarczone z pożywieniem (nie mogą być syntetyzowane przez zwierzę w
wystarczającej ilości). Do aminokwasów egzogennych
(niezbędnych) zaliczamy: lizynę, metioninę, treoninę, leucynę,
izoleucynę, walinę, tryptofan i fenyloalaninę, ale również histydynę,
która jest wytwarzana przez organizm, ale w niedostatecznych ilościach.
Druga
grupa aminokwasów to tzw. aminokwasy półegzogenne, a do trzeciej grupy
można zaliczyć aminokwasy endogenne. Te pozostałe aminokwasy mogą być
syntetyzowane przez zwierzę i a nie są potrzebne w diecie.
3.Tłuszcze są
najbardziej skoncentrowaną formą energii z żywności, które zapewnią
zwierzakowi ponad dwukrotnie więcej energii niż białka lub węglowodany.
Tłuszcze są niezbędny dla komórek i są potrzebne do wytwarzania pewnych
hormonów. Są one potrzebne do wchłaniania i wykorzystania witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach . Tłuszcze dostarczają izolację ciała i
ochronę narządów wewnętrznych . Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być
dostarczane w diecie zwierzęcia, ponieważ nie
mogą być syntetyzowane przez psa w wystarczających ilościach. Niedobór
nienasyconych kwasów tłuszczowych może spowodować zmniejszenie wzrostu
lub problemy skórne. Kwas linolowy jest niezbędnym kwasem tłuszczowym
dla psów. Kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w procesach gojenia.
Kwasy tłuszczowe mogą zmniejszyć reakcje zapalne, czy to skórne
(alergie), stawów (zapalenie stawów), jelit (zapalne choroby jelit jak
np. IBD) lub także w nerkach (niewydolności nerek) . Optymalny stosunek
kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 kwasów tłuszczowych dla psów
jest pomiędzy 5 a 10 do 1.
Uwaga:
Nie jest możliwe, aby dokładnie określić stosunek kwasów tłuszczowych w
diecie , jeśli właściciel przygotowuje domowe posiłki. Dobrze
zbilansowana dieta komercyjna gwarantuje zachowanie
odpowiednich proporcji.
4. Węglowodany
dostarczają energii do tkanek organizmu, odgrywają istotną rolę w
zdrowiu jelit, i mają znaczenie dla reprodukcji . Glukoza jest niezbędna
dla dostarczania energii do narządów krytycznych ( tj. mózgu ). Włókno
pokarmowe (błonnik) to rodzaj węglowodanów, które modyfikują mieszankę
populacji bakteryjnej w jelicie cienkim, co może pomóc zwalczyć
przewlekłą biegunkę . Włókno pokarmowe dla psów muszą być umiarkowanie
fermentujące. Włókna, które mają niską zdolność do fermentacji (np.
celuloza) mogą spowodować pogorszenie rozwoju i zmniejszenie powierzchni
błony śluzowej jelit. Włókna o dużej fermentacji mogą powodować gazy i
produkty uboczne, mogą prowadzić do wzdęcia i nadmiaru śluzu w jelitach.
Włókna umiarkowanej fermentacji jak wysłodki buraczane, powszechnie
używane do produkcji żywności dla psów, poprawiają pracę jelit, promują
wzrost bakterii korzystnych i hamują wzrost tych niekorzystnych dla
organizmu. Inne przykłady włókien umiarkowanie fermentujących to otręby
(kukurydza, ryż i pszenica ) oraz śruty pszenicy. Składniki pożywienia
bogate w błonnik nie są dobre dla psów o wysokim zapotrzebowaniu na
energię, tych, którzy są jeszcze młode i wciąż rosną.
5. Witaminy
są katalizatorami reakcji enzymatycznych. Niewielkie ilości witamin są
niezbędne do normalnego funkcjonowania procesów metabolicznych psów.
Większość witamin nie może być syntetyzowanych w organizmie, a zatem
niezbędne jest dostarczenie ich w diecie. Żywiąc psa kompletną i
zrównoważoną dietą, suplementacja witamin nie jest konieczna, chyba że
lekarz weterynarii zdiagnozuje niedobór witamin. Ze względu na
powszechne praktyki suplementacji, hiperwitaminoza (zatrucia ze względu
na nadmiar witamin) jest bardziej powszechna w dzisiejszych czasach niż
hipowitaminoza czyli niedobór witamin! Nadmiar witamin może powodować
bóle kości i stawów, kruchość kości i suchą skórę. Nadmiar witaminy D
może prowadzić do bardzo gęstych kości, zwapnienia tkanek
miękkich oraz zwapnienie stawów .
6.Minerały
są to związki nieorganiczne, które nie są metabolizowane i nie dają
żadnej energii. Składniki te nie mogą być syntetyzowane przez zwierzęta i
muszą być dostarczane w diecie. Składniki mineralne są najważniejszymi
składnikami strukturalnymi kości i zębów, utrzymują równowagę płynów
oraz biorą udział w wielu procesach metabolicznych.